Termotes kapel

Gemeente Kortrijk

• Adrescontrole Kortrijk deelgemeenten (adrescontroles: 28-01-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk deelgemeenten (geografische inventarisatie: 01-03-2001 - 31-08-2002).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Termotes kapel

is beschermd als monument Termotes kapel

Beschrijving

* Gullegemsesteenweg z.nr./ Rijmsnoerstraat. Wegkapelletje, zogenaamd "Termotes kapel", naam afkomstig van de uitbaters van "Het Armengoed" of "Hospitaalgoed", de hoeve waarmee de kapel historisch verbonden is. Beschermd als monument bij M.B. van 30.04.2004.
De beboomde toegangsdreef van de hoeve, met aan het uiteinde de kapel, verdween totaal uit het landschap bij woningbouw in de jaren 1960. Het kapelletje is nog een stille getuige van de vroegere toegang.

Eenbeukig kapelletje van witgeschilderde verankerde baksteen op een gepikte plint. Bedehuisje op rechthoekig grondplan, onder pannen zadeldak. Korfbogige deuropening, voorzien van druiplijst in onbeschilderde baksteen en ijzeren hekwerk, geflankeerd door twee pilasters, bovenaan verfraaid met onbeschilderde baksteen. Aan de achtergevel driehoekige steunbeer.
Witgeschilderd interieur met houten kruis.

DELEU F., Bissegem vroeger, Bissegem, 1986.
DEWILDE B., DECALUWÉ C., Bissegem, in Landelijk leven en hoevegids groot Kortrijk, deel 1, Tielt, 1986, p. 72-74.
VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 169-172.

Bron: WVL5