Ensemble van arbeiderswoningen

Beschrijving

Drie arbeidershuizen. Het ensemble van arbeidershuizen maakte vroeger vermoedelijk deel uit van een eenheidsbebouwing bestaande uit zes woningen en opgetrokken volgens repeterend schema in circa 1909 (zie mutatieschets). Enkel nummer 37 en 39 bleven gaaf bewaard, nummer 35 werd afgebroken en nummers 31 en 33 ondergingen ingrijpende wijzigingen.
De nummers 37 en 39 vormden in oorsprong drie arbeidershuizen, in 1972 werden de twee huizen met huidig nummer 39 samengevoegd. De functie wijzigde van woonhuis naar magazijn.

Geheel van drie dubbelhuizen van rode verankerde baksteen, nummer 39 op gecementeerde en beschilderde plint. Drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, bij nummer 39 twee dakkapelletjes met windborden. Gevels opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen met bewaard schrijnwerk en luikjes met persiennes, groengeschilderd bij nummer 37 en bruingeschilderd bij nummer 39. Rechthoekige deur met gedeeld bovenlicht, nog origineel bij nummer 37. Bordestrap van één à twee treden.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, mutatieschetsen 207 (1909/schets 6, 1912/schets 1, 1938/schets 13, 1949/schets 18, 1950/schets 14, 1954/schets 28, 1957/schets 18, 1972/schets 13); legger 212 (artikelnrs. 258, 458, 1614 en 1817).

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline