Ensemble van drie arbeiderswoningen

Gemeente Kortrijk

is beschermd als monument Ensemble van arbeiderswoningen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Geheel van drie arbeiderswoningen

Typologiearbeiderswoningen
Dateringvóór WO I

Beschrijving

* Heulsestraat nr. 37-39. Drie arbeidershuizen, beschermd als monument bij M.B. van 30.04.2004. Het ensemble van arbeidershuizen maakte vroeger vermoedelijk deel uit van een eenheidsbebouwing bestaande uit zes woningen en opgetrokken volgens repeterend schema in ca. 1909 (cf. mutatieschets). Enkel nr. 37 en 39 bleven gaaf bewaard, nr. 35 werd afgebroken en nrs. 31 en 33 ondergingen ingrijpende wijzigingen.
De nummers 37 en 39 vormden in oorsprong drie arbeidershuizen, in 1972 werden de twee huizen met huidig nr. 39 samengevoegd. De functie wijzigde van woonhuis naar magazijn.

Geheel van drie dubbelhuizen van rode verankerde baksteen, nr. 39 op gecementeerde en beschilderde plint. Drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, bij nr. 39 twee dakkapelletjes met windborden. Gevels opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen met bewaard schrijnwerk en luikjes met persiennes, groengeschilderd bij nr. 37 en bruingeschilderd bij nr. 39. Rechthoekige deur met gedeeld bovenlicht, nog origineel bij nr. 37. Bordestrap van één à twee treden.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, mutatieschetsen 207 (1909/schets 6, 1912/schets 1, 1938/schets 13, 1949/schets 18, 1950/schets 14, 1954/schets 28, 1957/schets 18, 1972/schets 13); legger 212 (artikelnrs. 258, 458, 1614 en 1817).

Bron: WVL5

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie & Metdepenninghen, Catheline