De Fortuyne ()

Traditioneel herenhuis met dubbelhuisopstand genaamd "de Fortuyne", te dateren in de 17de eeuw en tot zijn huidige vorm aangepast in de 18de eeuw. Het gebouw op een L-vormige plattegrond, omvat twee bouwlagen onder een complex zadeldak (nok parallel aan en loodrecht op de straat, leien en pannen).

De gedecapeerde lijstgevel van vijf traveeën heeft een parement in bak- en zandsteenbouw, met speklagen, steigergaten en een kwartholle daklijst, en een plint uit blauwe hardsteen. Het regelmatige ordonnantieschema is opgebouwd uit registers van aangepaste rechthoekige vensters, vroegere kruiskozijnen met kwartholle negblokken, een hardstenen lekdrempel en latei onder een ontlastingsboog. De rondboogdeur van de middentravee is gevat in een omlijsting in Lodewijk XIV-stijl van blauwe hardsteen uit de eerste helft van de 18de eeuw. Breed geprofileerd, kwarthol beloop met neuten, imposten, een voluutsleutel en panelen in de zwikken, afgewerkt door een gestrekte, gekorniste waterlijst; houten vleugeldeur met eenvoudig paneelwerk en bovenlicht. Een houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging, waarboven een houten dakkapel met driehoekig fronton. Achtergevel: trapgevel van zeven treden met een bolvormig topstuk in bak- en zandsteenbouw. Registers van aangepaste kruiskozijnen zoals in de voorgevel; het drielicht in de geveltop is samengesteld uit een rondboogvenster tussen kloosterkozijnen.


Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. & Braeken J. 2018: De Fortuyne [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281424 (geraadpleegd op ).


De Fortuyne ()

Zogenaamd "de Fortuyne". Ontpleisterd herenhuis uit de 17de eeuw met latere aanpassingen uit de tweede helft van de 18de eeuw. Lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak met dakkapel in houten omlijsting met driehoekig fronton. Parement van bak- en zandsteen op sokkel van arduin, met speklagen en holronde daklijst. Rechthoekige vensters in omlijsting van kwarthol geprofileerde negblokken met lekdrempel van arduin en dito latei onder rollaag. Mooie poortomlijsting in Lodewijk XVI-stijl: brede geprofileerde rondboog van arduin met sleutel, imposten en neuten beschermd door een waterlijst ter hoogte van de sleutel; houten vleugeldeur met eenvoudig paneelwerk en snijraam. Achterbouw van drie traveeën, twee bouwlagen- en zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 17de eeuw? Trapgevel (zeven treden + bolvormig topstuk) in traditionele stijl geopend met aangepaste kruiskozijnen en drielicht in top (rondboogvenster tussen kloosterkozijnen).


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: De Fortuyne [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6063 (geraadpleegd op ).