Schilt van Keulen, Roode Lelie en De Kinderdansch

Beschrijving

Samenstel van drie traditionele breedhuizen genaamd "Schilt van Keulen", "Roode Lelie" en "De Kinderdansch", te dateren in de eerste helft van de 17de eeuw en in de 18de eeuw omgebouwd tot één geheel. Met een gevelbreedte van in totaal elf traveeën omvat het complex twee bouwlagen onder twee parallelle zadel- en schilddaken (nok parallel aan de straat, leien). De heer J.J.E. Van Der Straelen liet in 1842 de deur in de eerste travee (nummer 18) openen, waaruit kan worden afgeleid dat het complex toen in twee woningen is opgesplitst.

Lijstgevels op een plint uit blauwe hardsteen, verankerd door smeedijzeren muurankers, op de begane grond met gekrulde spie. Het nummer 16 (zeven rechter traveeën) is bepleisterd en beschilderd, het nummer 18 (vier linker traveeën) heeft een gedecapeerd parement in bak- en zandsteenbouw met speklagen, kwartholle negblokken, wigvormige ontlastingsstenen, steigergaten en een kwartholle daklijst. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van aangepaste rechthoekige vensters, vroegere kruiskozijnen met een latei en lekdrempel uit blauwe hardsteen, en smeedijzeren traliewerk op de begane grond; de deur uiterst links is vermoedelijk een verbouwd venster. In nummer 16 gedesaxeerde, brede rondboogpoort, gevat in een omlijsting in Lodewijk XIV-stijl van blauwe hardsteen uit de eerste helft van de 18de eeuw. Breed geprofileerd kwarthol beloop met neuten, imposten en een voluutsleutel, bekroond door een plastisch festoen, voluten en een gebogen, gekorniste waterlijst op gestrekte uiteinden; houten vleugeldeur met bewerkte makelaar. Achtergevel in bak- en zandsteenbouw en bepleisterde en beschilderde achterbouwen uit de 18de en 19de eeuw.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo