Gesloten hoeve van 1869

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Beverst
Straat Laarstraat
Locatie Laarstraat 6, 6A, Bilzen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve van 1869

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige gesloten hoeve van 1869. De vleugel aan straatzijde omvat de inrijpoort en het woonhuis, haaks hierop de stallen, ten noorden en ten zuiden van het erf, achteraan het erf bevond zich voorheen de dwarsschuur, thans verdwenen.

Bakstenen vleugel aan straatzijde, zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen); licht verhoogde begane grond. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempels, oorspronkelijk beluikt; drie kleine, getoogde bakstenen bovenvensters. Licht getoogde deur in een rechthoekige hardstenen omlijsting op neuten. Getoogde bakstenen inrijpoort met gedeeltelijk hardstenen posten, imposten en sluitsteen met opschrift: N.S./ M.L./1869. Zijgevels met aandaken en muurvlechtingen.

De noordelijke stalvleugel is van baksteen, met getoogde bakstenen muuropeningen, de zuidelijke stalvleugel telt vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met lichtblauw gekalkte lemen en recente (betonblokken) vullingen; vijf deuren, waarvan drie gekoppeld; één zolderluik.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Laarstraat

Laarstraat (Bilzen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.