Sociale huisvesting van 1928

Beschrijving

Twaalf woningen in halfopen bebouwing, opgetrokken door de sociale huisvestingsmaatschappij Heulse Heerd van 1924 tot 1928. Architect is hoogstwaarschijnlijk Remi Lemahieu ("Le Mayeux" volgens l’Habitation à Bon Marché).

Het geheel omvat per twee of drie gekoppelde woningen van één bouwlaag onder afgewolfde zadeldaken van rode pannen met klimmende dakkapellen. De architectuur lijkt geïnspireerd door de in opgang zijnde Engelse tuinwijkgedachte. De eenheid is doorbroken door vernieuwde parementen en aangepaste muuropeningen.

Evaluatie

Architecturale waarde als voorbeeld van de typische, kleinschalige sociale huisvesting uit het midden van de jaren twintig. Bepalende erfgoedelementen zijn de architecturale homogeniteit, schaal, vorm, silhouet, muuropeningen (vorm en indeling) en materialiteit.

• DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2005-2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
  • L’Habitation à Bon Marché, 1924, 12, 273.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vandeweghe, Evert; De Leeuw, Sofie