Hoeve Goed te Sente

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Goed te Sente

Beschrijving

Historische hoeve met bijhorend voormalige vlasbedrijf van 1927. Aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843).

Aan de straat gelegen woonhuis, met ten noorden en zuiden van het woonhuis de gebouwen voor vlasbewerking onder meer de vervallen warmwaterroterij met bijhorend schouw. Ten westen twee dieper in gelegen schuren.

Boerenhuis met 18de-eeuwse kern, zie datumsteen 1767 in balk van huidige garage. De woning wordt in 1919 verhoogd en in 1937 uitgebreid met een modernistisch geïnspireerde vleugel zie plat dak en gebruik van de typische gele baksteen. In 1964-1965 wordt de woning opgesplitst in twee aparte woningen. Links, aanpalende schuur met wagenhuis onder geknikt zadeldak.

• ROELSTRAETE J., CALLENS I., GHILGEMYN L., DECALUWÉ C., Heule, in Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, deel 6, Tielt, 1994, p. 231-232.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline

Aanvullende informatie

Enkel de modernistisch geïnspireerde vleugel (nummer 411) is bewaard. De rest van de site (nummer 409), waaronder de boerenwoning, de schuren en de roterij met schoorsteen, werd gesloopt en vervangen door sterk contrasterende nieuwbouw. Het ensemble van de hoevesite is niet langer herkenbaar en heeft dus geen erfgoedwaarde meer.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Leiedal (17 november 2021).
Auteurs: Jacobs, Els