erfgoedobject

Hoeve Goed te Sente

bouwkundig element
ID
60731
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/60731
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Goed te Sente
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Historische hoeve met bijhorend voormalige vlasbedrijf van 1927. Aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843).

Aan de straat gelegen woonhuis, met ten noorden en zuiden van het woonhuis de gebouwen voor vlasbewerking onder meer de vervallen warmwaterroterij met bijhorend schouw. Ten westen twee dieper in gelegen schuren.

Boerenhuis met 18de-eeuwse kern, zie datumsteen 1767 in balk van huidige garage. De woning wordt in 1919 verhoogd en in 1937 uitgebreid met een modernistisch geïnspireerde vleugel zie plat dak en gebruik van de typische gele baksteen. In 1964-1965 wordt de woning opgesplitst in twee aparte woningen. Links, aanpalende schuur met wagenhuis onder geknikt zadeldak.

  • ROELSTRAETE J., CALLENS I., GHILGEMYN L., DECALUWÉ C., Heule, in Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, deel 6, Tielt, 1994, p. 231-232.

Bron: DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Enkel de modernistisch geïnspireerde vleugel (nummer 411) is bewaard. De rest van de site (nummer 409), waaronder de boerenwoning, de schuren en de roterij met schoorsteen, werd gesloopt en vervangen door sterk contrasterende nieuwbouw. Het ensemble van de hoevesite is niet langer herkenbaar en heeft dus geen erfgoedwaarde meer.

  • Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Leiedal (17 november 2021).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Goed te Sente [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/60731 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.