Hoeve Goed te Sente

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Goed te Sente

Beschrijving

Izegemsestraat nr. 409-411. Z.g. "Goed te Sente". Historische hoeve met bijhorend voormalige vlasbedrijf van 1927. Aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843).
Aan de straat gelegen woonhuis, met ten noorden en zuiden van het woonhuis de gebouwen voor vlasbewerking o.m de vervallen warmwaterroterij met bijhorend schouw. Ten westen twee dieper in gelegen schuren.
Boerenhuis met 18de-eeuwse kern, cf. datumsteen 1767 in balk van huidige garage. De woning wordt in 1919 verhoogd en in 1937 uitgebreid met een modernistisch geïnspireerde vleugel cf. plat dak en gebruik van de typische gele baksteen. In 1964-1965 wordt de woning opgesplitst in twee aparte woningen. Links, aanpalende schuur met wagenhuis onder geknikt zadeldak.

ROELSTRAETE J., CALLENS I., GHILGEMYN L., DECALUWÉ C., Heule, in Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, deel 6, Tielt, 1994, p. 231-232.

Bron     : WVL5
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie, Metdepenninghen, Catheline