Klooster van de Zusters van Liefde en school Spes Nostra. Tot 1950 ook bijhorend bejaardentehuis (thans gelegen Mellestraat nummer 15). Klooster opgericht in 1838 door A. Lagae, dochter van de vooraanstaande Heulse familie. De school is ontstaan uit de armenschool opgericht in 1809.
Complex gelegen tussen de Mellestraat, Heulekasteelstraat en de Koffiestraat, omvat klooster, schoolgebouwen en kapel. De oudste bewaarde gebouwen dateren uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Eenvoudige verankerde baksteenbouw onder pannen schild- of zadeldaken. Gevels geritmeerd door steunberen; aflijnende muizentandfries. Uitbreidingen uit de jaren 1930 getypeerd door het gebruik van gele sierbaksteen.
Aan de straat gelegen kapel opgetrokken tussen 1899 en 1901. Eénbeukig bakstenen bedehuis onder leien zadeldak doorbroken door dakkapellen; dakruiter. Lager, vooruitspringend portaal, afgelijnd door geajoureerde balustrade met spitsboogfries. Arduinen spitsboogportaal geflankeerd door twee verjongende steunberen met erboven, thans lege, beeldnissen. Vleugeldeur met drieledig decoratief bovenlicht bekroond door wimberg met vergulde inscriptie: "SANCTAE FAMILEA-JESU-MARIAE JOSEPH-DICTATUM- ANNO 1900". Oostelijke tuitgevel bekroond door arduinen kruisbloem. Monumentaal tweeledig spitsboogvensters met arduinen traceerwerk; deels bekleed met kunstsof. Twee flankerende verjongende steunberen.
Aangepast interieur van 1957.
Hoek Heulekasteelstraat/Mellestraat wordt gemarkeerd door Heilig-Hartbeeld in nis rustend op monumentale console.
DEBRABANDERE P., De neogotische bouwkunst in Kortrijk, in De Leiegouw, jg. 39, afl. 1, 1997, p. 55.
Honderd vijftig jaar klooster van de zusters van liefde van Heule, in Heulespiegel, nr. 8, 1988.
Honderd vijftig jaar klooster van de zusters van liefde van Heule, deel 2, in Heulespiegel, nr. 9, 1988.
Bron: DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Brand
Op 20 april 2021 werd het klooster getroffen door een brand. Hierbij raakte het interieur van de kapel verwoest en stortte het dak in. Ook het dak van de kloostervleugel aan de Mellestraat werd aangetast. Volgens recente plannen wordt de getroffen kloostervleugel vervangen door nieuwbouw. De straatzijde van de kapel (inkomportaal en kopgevel) blijft behouden. Het volume van de kapel wordt herbestemd tot onthaalruimte met tuin.
Voorgeschiedenis. Het orgel dat zich tot 1985 in de kapel bevond was een werk van L.-B. Hooghuys (Brugge), en was gedateerd 1884. De huidige kapel dateert van 1899-1901: het is niet bekend of het Hooghuys-orgel in origine voor de Zusters van Heule gemaakt is, dan wel of het van elders afkomstig was. In 1985 is dit doksaal-orgel door de firma Andriessen (Menen) overgenomen en gedemonteerd. Het lijkt niet dat het daarna nog een nieuwe bestemming gekregen heeft.
Huidig orgel. In 1977 bouwde P.A. Andriessen (Menen) een klein begeleidingsorgel voor de zusters.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klooster van de zusters van Liefde en school Spes Nostra [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/60759 (geraadpleegd op ).