Klooster van de zusters van Liefde en school Spes Nostra

Beschrijving

Klooster van de Zusters van Liefde en school Spes Nostra. Tot 1950 ook bijhorend bejaardentehuis (thans gelegen Mellestraat nummer 15).
Klooster opgericht in 1838 door A. Lagae, dochter van de vooraanstaande Heulse familie. De school is ontstaan uit de armenschool opgericht in 1809.
Complex gelegen tussen de Mellestraat, Heulekasteelstraat en de Koffiestraat, omvat klooster, schoolgebouwen en kapel. De oudste bewaarde gebouwen dateren uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Eenvoudige verankerde baksteenbouw onder pannen schild- of zadeldaken. Gevels geritmeerd door steunberen; aflijnende muizentandfries. Uitbreidingen uit de jaren 1930 getypeerd door het gebruik van gele sierbaksteen.

Aan de straat gelegen kapel opgetrokken tussen 1899 en 1901. Eénbeukig bakstenen bedehuis onder leien zadeldak doorbroken door dakkapellen; dakruiter. Lager, vooruitspringend portaal, afgelijnd door geajoureerde balustrade met spitsboogfries. Arduinen spitsboogportaal geflankeerd door twee verjongende steunberen met erboven, thans lege, beeldnissen. Vleugeldeur met drieledig decoratief bovenlicht bekroond door wimberg met vergulde inscriptie: "SANCTAE FAMILEA-JESU-MARIAE JOSEPH-DICTATUM- ANNO 1900".
Oostelijke tuitgevel bekroond door arduinen kruisbloem. Monumentaal tweeledig spitsboogvensters met arduinen traceerwerk; deels bekleed met kunstsof. Twee flankerende verjongende steunberen.

Aangepast interieur van 1957.

Hoek Heulekasteelstraat/Mellestraat wordt gemarkeerd door Heilig-Hartbeeld in nis rustend op monumentale console.

• DEBRABANDERE P., De neogotische bouwkunst in Kortrijk, in De Leiegouw, jg. 39, afl. 1, 1997, p. 55.
  • Honderd vijftig jaar klooster van de zusters van liefde van Heule, in Heulespiegel, nr. 8, 1988.
  • Honderd vijftig jaar klooster van de zusters van liefde van Heule, deel 2, in Heulespiegel, nr. 9, 1988.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline