Woning met winkel

Gemeente Kortrijk

• Adrescontrole Kortrijk deelgemeenten (adrescontroles: 28-01-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk deelgemeenten (geografische inventarisatie: 01-03-2001 - 31-08-2002).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Winkel-woonhuis

is beschermd als monument Woning met winkel

Beschrijving

* Mellestraat nr. 6-8. Opvallend winkel-woonhuis vermoedelijk opgetrokken in 1889 in opdracht van beenhouwer Franciscus Callewaert-Ameye. Beschermd als monument bij M.B. van 30.04.2004. Rijhuis met kenmerkend parement van witte baksteen verfraaid door het gebruik van blauwgeglazuurde baksteen voor o.m. de muurbanden. Lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met twee eenvoudig uitgewerkte houten dakkapellen en centraal dakvenster. Dakvenster gemarkeerd door fialen. Aflijnende steekboogfries rustend op verticaliserende lisenen die de bovenverdieping markeren. Horizontale accentuering door de fraai uitgewerkte houten kroonlijst met sierlijst, muurbanden van lichtblauw geglazuurde baksteen, doorgetrokken arduinen onderdorpels en puilijst. Getoogde bovenvensters met diamantkopsluitsteen en ontlastingsboog met streks verband van afwisselend witte en lichtblauwe baksteen.
Fraai uitgewerkte houten winkelpui getypeerd door het fijne snijwerk. Kroonlijst met uitgewerkte sierlijst rustend op consooltjes en aflijnende diamantkoplijst. Bovenlichten van de deuren gemarkeerd door arcade rustend op balusters. Vernieuwde deuren en garagepoort.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, primitief plan (1835); mutatieschetsen 207 (1889/schets 5, 1905/schets 4, 1955/schets 7); legger 212 (artikelnrs. 808, 1033 en 1237).

Bron: WVL5

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie & Metdepenninghen, Catheline