Neogotische wegkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neogotische wegkapel

Beschrijving

Mellestraat nr. 13, rechts ervan. Neogotische wegkapel van 1886, gebouwd in opdracht van de kinderen Van den Bulcke ter herinnering aan hun ouders. Baksteenbouw op rechthoekige plattegrond. Leien zadeldak. Puntgevel met aandak, doorbroken door verdiepte oeil-de-boeuf. Hoeken gemarkeerd door haaks op elkaar gestelde, verjongende steunberen. Arduinen bordes van vijf treden leidt naar geprofileerd spitsboogportaal. Rechthoekige deur onder arduinen latei, waarboven timpaan met O.-L.-Vrouw met kind. Zijgevel van twee travee├źn geritmeerd door steunberen en spitsboogvensters met afzaten. Glas-in-lood. Aflijnende muizentandfries.

DEBRABANDERE P., De neogotische bouwkunst in Kortrijk, in De Leiegouw, jg. 39, afl. 1, 1997, p. 50-52.

Bron     : WVL5
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie, Metdepenninghen, Catheline