erfgoedobject

Gesloten hoeve van 1887

bouwkundig element
ID
608
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/608

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gesloten hoeve van 1887, de bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen) gegroepeerd rondom het rechthoekig erf, bereikbaar via het poortgebouw in de zuidoostelijke vleugel.

Merkwaardige schikking: de dwarsschuur bevindt zich niet in de as van de inrijpoort, maar aan de noordoostelijke zijde, haaks op het poortgebouw; tegenover de inrijpoort, achteraan het erf bevindt zich het woonhuis, links van de inrijpoort, ten zuidwesten, de stallen. Woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen op een gecementeerde plint. Getoogde bakstenen muuropeningen, de vensters voorzien van hardstenen lekdrempels, de benedenvensters van luiken.

Het poortgebouw is voorzien van een dubbele overhoekse muizetandfries; verankerde, bakstenen korfboogpoort voorzien van een hardstenen sluitsteen met opschrift: H.P./1887.

De dienstgebouwen zijn voorzien van getoogde muuropeningen of recente muuropeningen onder betonnen latei. Rechthoekige schuurpoort.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve van 1887 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/608 (Geraadpleegd op )