Gesloten hoeve van 1887

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Beverst
Straat Laarstraat
Locatie Laarstraat 14, Bilzen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve van 1887

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gesloten hoeve van 1887, de bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen) gegroepeerd rondom het rechthoekig erf, bereikbaar via het poortgebouw in de zuidoostelijke vleugel.

Merkwaardige schikking: de dwarsschuur bevindt zich niet in de as van de inrijpoort, maar aan de noordoostelijke zijde, haaks op het poortgebouw; tegenover de inrijpoort, achteraan het erf bevindt zich het woonhuis, links van de inrijpoort, ten zuidwesten, de stallen. Woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen op een gecementeerde plint. Getoogde bakstenen muuropeningen, de vensters voorzien van hardstenen lekdrempels, de benedenvensters van luiken.

Het poortgebouw is voorzien van een dubbele overhoekse muizetandfries; verankerde, bakstenen korfboogpoort voorzien van een hardstenen sluitsteen met opschrift: H.P./1887.

De dienstgebouwen zijn voorzien van getoogde muuropeningen of recente muuropeningen onder betonnen latei. Rechthoekige schuurpoort.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Laarstraat

Laarstraat (Bilzen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.