erfgoedobject

Dokerswoning

bouwkundig element
ID: 60826   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/60826

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Dokterswoning
    Deze bescherming is geldig sinds 30-04-2004

Beschrijving

* Zeger van Heulestraat nr. 40. Imposant herenhuis gedateerd 1899 cf. houten erker, opgetrokken in neo-Vlaamse-renaissancestijl. Beschermd als monument bij M.B. van 30.04.2004. De opdrachtgever was dokter A. Iserbyt. Deels vrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen en leien bedaking. Verankerde bakstenen lijstgevel op plint van breuksteen, met rondbogige keldermonden. Uiterste traveeën oplopend in versneden puntgevel. Links gemarkeerd door houten erker op consoles uitgewerkt als engelenhoofdje. Borstwering met mascarons en datum.
Rechts, uitkragende bovenverdieping op steekboogfries. Torenachtige uitgewerkte deurtravee oplopend in dakvenster onder leien schilddak bekroond door vorstkam en windvaan.
Rechthoekige vensters onder doorgetrokken arduinen latei en ontlastingsboog, o.m. kruisvensters, twee- en drielichten.
Portaal in arduinen omlijsting en met bordes van drie traveeën. Houten, beglaasde en getraliede, vleugeldeur en glas-in-loodbovenlicht.

Rechts, lager koetshuis van één bouwlaag onder mansardedak met dakkapellen. Poort met fraai hang- en sluitwerk. Vensters en bovenlichten met fraai smeedijzerwerk. Rechts, arduinen muurkapel.
Eenvoudige achtergevel, met aflijnende muizentandfries. Centraal trappenlicht met gekleurd glas-in-lood.

Interieur. Traditionele dubbelhuisplattegrond met centrale gang die de woning verdeelt. De gang wordt geflankeerd door vier ruimtes. Rechts van de gang, een tweede gang, die het rechterdeel van het huis dwarst en die leidt naar de koetsdoorgang.

Neo-Vlaams-renaissancesalon (tuinzijde). Rijkelijk uitgewerkte koetsdoorgang. Boven de lambrisering rechthoekige panelen met muurschilderingen met idyllische taferelen.

Tuin met houten prieeltje.

L.G., Honderd jaar Harelbekestraat (nu Zeger Van Heulestraat), in Heulespiegel, nr. 25, 1997, p. 1-47.


Bron     : WVL5
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie, Metdepenninghen, Catheline


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Dokerswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/60826 (Geraadpleegd op 18-09-2019)