Hoeve Goed ter Geest

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Goed ter Geest

Beschrijving

Historische hoeve aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) met lange oostelijke dreef die op de Atlas der Buurtwegen (1843) doorgetrokken is tot de huidige Maagdestraat en aangegeven wordt als chemin n° 14 . De huidige hoeve wordt samen met de twee andere hoeves in de straat aangeduid als "les trois fermes". De oudste vermelding gaat terug tot 1701. De oudste figuratieve afbeelding dateert van 1771, uit het Landboek van Kooigem, waar de hoeve wordt weergegeven als hoeve met gesloten opstelling. De hoeve is niet meer in bedrijf en onder meer de stalvleugel werd deels verbouwd tot kantoorruimten.

Huidig uitzicht voornamelijk bepaald in 1884, resulterend uit de heropbouw na brand. Grote gesloten hoeve in baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Toegangspoort met rechthoekige doorrit geflankeerd door twee stalvleugels, die nu dienst doen als kantoor; onder meer behouden bakstenen troggewelfjes tussen ijzeren I-balken en natuurstenen slieten.
Ten noorden van het erf (parallel aan de straat), woonhuis van 1884, van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, met houten dakruiter. Dwars op woonhuis ingeplant voormalig bakhuis; kaarsnisjes (?). Ten oosten, dubbele dwarsschuur met behouden datumsteen 1776, verwijzend naar vroegere bouwfase. Erfgevel thans gewit en met toegemetste rondboogpoorten. Ten zuidwesten voormalige tabaksast.

• WITDOUCK R., DECALUWÉ C., Kooigem, in Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, deel 4, Tielt, 1991, p. 160-161.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline