Hoeve 't Ridderhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Ridderhof

Beschrijving

Historische hoeve " 't Ridderhof". 17de-eeuwse hoeve, die in het begin van de 19de eeuw verbouwd werd. In het landboek van Kooigem (1771) weergegeven als deels omwalde hoeve met losse bestanddelen. De hoeve evolueerde geleidelijk aan tot een gesloten U-vorm, zie Atlas der Buurtwegen (1843). Kort na de Eerste Wereldoorlog, groeide de hoeve uit tot een hoeve met gesloten opstelling. Deels behouden omwalling in het westen.

Recent verbouwde hoeve. Baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Ten noorden aangepast woonhuis met loodrecht aansluitende uitbouw met vlechtingen.
Zadeldak bekroond door houten dakruiter. Ten westen stalvleugel en ten zuiden sterk vervallen schuur met ten oosten aansluitende voormalige schuur (zie bouwnaden), later verbouwd tot stallen.

• WITDOUCK R., DECALUWÉ C., Kooigem, in Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, deel 4, Tielt, 1991, p. 165-167.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline