erfgoedobject

Traditioneel breedhuis

bouwkundig element
ID: 6086   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6086

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditioneel breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. De winkelpui werd aangebracht in opdracht van de heer Olfs, naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1880.

Gecementeerde lijstgevel in de middenas verhoogd met een getrapt dakvenster van vijf treden met schouderstukken en overhoeks topstuk. Vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige bovenvensters met lekdrempel. Het dakvensters wordt geopend door een rechthoekig drielicht met druiplijsten, het bredere en dieper geplaatst middenluik met een latei op kraagstenen; erboven een balkgat. Winkelpui met middenportaal en flankerende privé-inkom, waarvan de plint, posten, en het gekorniste, klassieke hoofdgestel met architraaf en kroonlijst zijn uitgevoerd in blauwe hardsteen. Wortelmotieven en voluutconsoles met stafwerk en guttae in neorenaissancestijl markeren de zijpilasters.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1880#600.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Traditioneel breedhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6086 (Geraadpleegd op 08-12-2019)