Hoeve Goed te Rasmon

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Goed te Rasmon

Beschrijving

Historisch hoeve "Goed te Rasmon", gelegen ten zuiden van de dorpskern. De oudste vermelding gaat terug tot de 14de eeuw. Tweede leen van de heerlijkheid Kooigem. Aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843), met grosso modo gelijke opstelling. De overbouwde poort die het geheel sloot werd afgebroken (datum onbekend).

Ten oosten woonhuis met jaarankers 1780, maar verhoogd tot twee en een halve bouwlaag in de jaren 1930. Dubbelhuis van vijf traveeën onder pannen schilddak, vroeger gemarkeerd door dakruiter, thans hangt de klok aan de voorgevel. Links, lager aanpalende vleugel. Ten noorden, dubbele dwarsschuur gemarkeerd door steunbeer. (Kon niet bezocht worden.)

• WITDOUCK R., DECALUWÉ C., Kooigem, in Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, deel 4, Tielt, 1991, p. 146-148.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline