erfgoedobject

Tontekapel

bouwkundig element
ID
60884
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/60884

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Tontekapel
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tontekapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamde Tontekapel gelegen op het hoogste punt van de straat, dat tevens het hoogste punt van de gemeente is, de zogenaamde Geitenberg. Beschermd als monument bij MB van 30 april 2004. De kapel heeft een beeldbepalende ligging en wordt beschaduwd door zes populieren. Voor de kapel staat een houten bidbankje. Het bedehuisje wordt gebouwd in de eerste helft van de 18de eeuw, vermoedelijk in 1729. De eerste, kleinere kapel wordt in 1914 vernield door brand na een blikseminslag. De huidige kapel dateert van na de Eerste Wereldoorlog. Het bedehuisje wordt in 1929 vergroot door de bewoners van de nabijgelegen hoeve. De Tontekapel is vooral in de meimaand een drukbezochte bidplaats. Eenbeukig kapelletje op rechthoekige plattegrond en met ronde apsis. Bedehuisje van vermoedelijk later bepleisterde en beschilderde verankerde baksteenbouw. Pannen zadeldak met schild aan de achterzijde, bekroond door gietijzeren kruis. Omlopende houten sierlijst met golfmotief. Puntgevel met rondboogportaal geflankeerd door twee pilasters op sokkel. Rondbogige deels beglaasde en betraliede ijzeren deur. Zijgevels afgelijnd door sierlijst van zwarte baksteen.

Interieur. Volledig groenbetegelde wanden en cementtegelvloer. Altaar met houten Maria met kind beeld. Aan de linkerwand Christus aan het kruis.

  • DECOENE D. 1982: Kooigem: de landelijke gemeente, 1944-1976, Kortrijk, 209-211.
  • DEWILDE B., VIERSTRATE J.P. 1982: Gids voor groot Kortrijk, Antwerpen, 369.
  • VAN HOONACKER E. 1986: Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 487-488.

Bron     : WVL5
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie, Metdepenninghen, Catheline


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Tontekapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/60884 (Geraadpleegd op )