erfgoedobject

Koetshuis van het kasteel Blommeghem

bouwkundig element
ID
60892
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/60892

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig koetshuis van het Kasteel Blommeghem (Van Belleghemdreef nummer 6) en later brandweerarsenaal. De toegang van het domein was oorspronkelijk ten oosten van het park gesitueerd. Vandaar de inplanting van het voormalige koetshuis.

Volgens Paul Debrabandere zou het opgetrokken zijn in 1914 naar een ontwerp van J.B. (de) Bethune. Op de kadastrale schetsen wordt het volume weergegeven vanaf 1916. Een foto van het koetshuis daterend van circa 1950 vermeld op de achterzijde volgend opschrift: "Le garage construit en 1914 d'apres les plans d'une remise en neo-gothique établi en son vivant par le Baron J.B. Béthune-d'Ydewalle". In 1951 wordt het koetshuis, dat toen garage was, verkocht aan de gemeente Marke en wordt het uitgebreid. In 1965 wordt het gebouwtje omschreven als brandweerarsenaal.

Tweebeukige baksteenbouw, waarvan het rechtse vooruitspringende deel volgens de kadastrale gegevens werd opgetrokken in 1951. De oudste beuk is opgetrokken in gediversifieerde baksteen en wordt afgedekt door een pannen zadeldak. Eclectische puntgevel enerzijds beïnvloedt door de neogotiek confer blinde vensternissen en boogveld met typische driepasboog en anderzijds door de cottage-architectuur confer het fraai open houten spant. Twee brede segmentbogige poorten gevat in korfboognis. Zijgevel geritmeerd door segmentbogige beluikte vensters.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, primitief plan (1835); mutatieschetsen 207 (1916/schets 6, 1951/schets 5); legger 212 (artikelnummers 586 en 121).
  • DEBRABANDERE P. 1997: De neogotische bouwkunst in Kortrijk, De Leiegouw 39.1, 59, 61-63.
  • DECOENE D. 1980: Marke: de landelijke gemeente 1944-1976, deel 1, Kortrijk, 207.
  • DETAILLEUR W. 1985: Het kasteel 'Blommeghem' te Kortrijk-Marke, West-Vlaamse gidsenkring, Afdeling Kortrijk.
  • HELBIG. J. 1906: Le Baron Bethune. Fondateur des écoles Saint-Luc. Etude Biographique, Rijsel-Brugge.

Bron: DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteeldomein Blommeghem

  • Is deel van
    Baron J. de Bethunestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Koetshuis van het kasteel Blommeghem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/60892 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.