Goed ter Elst

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Goed ter Elst

Beschrijving

Historische hoeve "Goed ter Elst". Oudste vermelding dateert van 1543. Het was een voorname hoeve gezien de vermelding van een "duvecot" in 1633 (heden verdwenen). Afgebeeld op Ferrariskaart (1770-1778) en Atlas der Buurtwegen (1843). Lage, losse bestanddelen rond vierkant onverhard erf, deels behouden omwalling ten zuidwesten. Sinds de aanleg van de Autoweg A17 (1975) sterk gewijzigd uitzicht.

Ten westen, boerenhuis van één bouwlaag onder pannen zadeldak. Witgekalkte gevel met licht getoogde vensters, behalve recenter ingebracht rechthoekig venster. Ten zuiden, stallingen van 1902 onder overkragend zadeldak met twee dakkapellen met laaddeur, aansluitende dwarsschuur (begin 19de eeuw).

• BONCQUET P., DECALUWÉ C., Marke, in Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, deel 2, Tielt, 1986, p. 40-41.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline