Klooster met school en rustoord

Beschrijving

Klooster met school en rustoord van 1835, opgericht door de zusters Onbevlekt Ontvangenis. In 1842 wordt er een kostschool ingericht en in 1899 een weeshuis, met bijbehorende klaslokalen. De neogotische kapel wordt in 1863 opgetrokken. Later volgen een bewaarschool (1881), een bejaardentehuis (1887) en een nieuwe school met woonhuis en slaapzaal voor weeskinderen (1899). Tot in 1914 werden de schoolgebouwen stelselmatig uitgebreid. In 1918 wordt de kloostervleugel door brand vernield. Het huidige rustoord dateert van 1948.

Beeldbepalende straatgevel opgetrokken in typische na-oorlogse stijl. Bakstenen lijstgevel van twee bouwlagen geritmeerd door grote rechthoekige vensters. Bewaard schrijnwerk met roede verdeling. Verschillende loodrecht op de straatvleugel ingeplante 19de-eeuwse vleugels.
Deels behouden kloostervleugel opgetrokken in baksteen onder geknikt pannen zadeldak met dakkapellen. Horizontale gevelbelijning door druiplijsten. Bewaarde neogotische bakstenen kapel onder leien dak. Bewaards schoorsteen. Gevels geritmeerd door steunberen en spitsboogvensters; vernieuwd schrijnwerk.
Klassenvleugel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en met latere uitbreidingen. Typerende grote vensters op de bovenverdieping gevat in rondboognis.

• DECOENE D., Marke: de landelijke gemeente, 1944-1976, deel 3, Kortrijk, 1980, p. 452-457.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline