Winkelhuis in neorococostijl

Beschrijving

Smal en ondiep winkelhuis in neorococostijl, gebouwd in opdracht van de heer L. Stoop, naar een ontwerp door de architect Eugène Dieltiëns uit 1904. De oorspronkelijke winkelpui met zijpilasters en neorococo-consoles werd verbouwd.

Het pand behoort tot het rijpe oeuvre van Eugène Dieltiëns, wiens carrière begin jaren 1880 van start ging, en die als architect actief was tot 1923. Tijdens de laatste twee decennia van de 19de eeuw bracht hij een conventionele productie van voornamelijk burgerhuizen in neoclassicistische stijl tot stand. Vanaf de vroege jaren 1900 ontwierp hij zowel in een eclectische stijl van klassieke of neo-Vlaamserenaissance-inspiratie, als in beaux-artsstijl met een decor ontleend aan régence en rococo.

Rijwoning van één brede travee en vier bouwlagen onder pseudo-mansardedak. Witte natuurstenen gevel met horizontale geleding van de bouwlagen door de doorlopende puilijst, kordons en waterlijsten. Tweede bouwlaag met brede, gebogen erker, steunend op brede consoles, waartussen decoratief beeldhouwwerk; gekoppelde schouderboogvensters met uitgewerkte middenkalven; bekronend smeedijzeren balkonhek voor verdiept rondboogvenster met dito waterlijst en decoratieve mascaronsleutel van de derde bouwlaag; op de lagere hoogste verdieping een schouderboogvenster geflankeerd door twee kleinere rechthoekige vensters met middenkalven. Geprofileerde kroonlijst, waarboven rondboogvormig dakvenster met gebogen waterlijstje.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo