Ensemble van dorpswoningen naar ontwerp van J.-B. Bethune

Gemeente Kortrijk

• Adrescontrole Kortrijk deelgemeenten (adrescontroles: 28-01-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk deelgemeenten (geografische inventarisatie: 01-03-2001 - 31-08-2002).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Beeldbepalend hoekcomplex van drie dorpswoningen

is beschermd als monument Ensemble van dorpswoningen naar ontwerp van J.-B. Bethune

Beschrijving

* Gaaf bewaard en beeldbepalend hoekcomplex van drie rijwoningen volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1889 naar ontwerp van Jean-Baptiste (de) Bethune. Beschermd als monument bij M.B. van 30.04.2004.

Verankerde (sierankers) baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Sober, maar toch zorgvuldig uitgewerkt parement zie voegwerk, aflijnende geprofileerde bakstenen kroonlijst, het aandak met schouderstuk en kraagsteen en de afgeschuinde hoektravee van nummer 1. Getoogde vensters onder meer tweelichten met arduinen tussenstijl. Deels behouden schrijnwerk met roedeverdeling.

Hoekhuis (nummer 1) van twee/drie traveeën. Opvallende afgeschuinde hoektravee met spitsboogdeur met erboven beglaasde nis met gepolychomeerd Heilige Jozefbeeld met bloeiende roede en kind op de arm. Zijde Van Belleghemdreef lagere aanbouw van één bouwlaag en zeven traveeën. Beluikte getoogde vensters.

Nummer 3: getoogde deuropening gevat in spitsboognis. Nummer 5: aangepaste muuropeningen op de begane grond.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, primitief plan (1835); mutatieschetsen 207 (1889/schets 2); legger 212 (artikelnrs. 270 en 493).
  • DEBRABANDERE P., De neogotische bouwkunst in Kortrijk, in De Leiegouw, jg. 38, nr. 1, 1997, p. 65. .

Bron: WVL5

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie & Metdepenninghen, Catheline