Winkelhuis in art-nouveaustijl

Beschrijving

Breed winkelhuis in art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van de fotograaf H. Schueren, naar een ontwerp door de architecten August Cols en Alfried Defever uit 1904. De oorspronkelijke winkelpui met een verdiept middenportaal tussen vitrines, kenmerkte zich door typisch art-nouveau-schrijnwerk.

August Cols en Alfried Defever, die van 1899 tot minstens 1912 een gezamenlijke praktijk voerden, lieten zich in hun beginjaren opmerken door een opvallende reeks burgerhuizen in Zurenborg, alle voor rekening van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier, waarbij zowel de art-nouveau-, neo-Grec- als neorococostijl op uitbundige wijze werden toegepast. Ook ontwierpen zij het kantoorgebouw in de Grotehondstraat waar de bouwmaatschappij zich vanaf 1902 vestigde.

Rijwoning van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak, met lijstgevel van witte natuursteen. Entresol met vijf rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken en gesmede ijzeren hekken afgelijnd door een onder de bovenvensters welvend kordon. In de derde en vierde bouwlaag centraal verbreed risaliet met respectievelijk aangepast rechthoekig venster en getoogd venster in geprofileerde omlijsting met doppen; smallere zijtraveeën met respectievelijk rechthoekig en rondboogvenster, beide met gesmede ijzeren hekken, gevat in een samenvloeiende omlijsting met bekronend gebogen waterlijstje. Traveeën verder verticaal gemarkeerd door de boven de kroonlijst verhoogde, geblokte postamenten. Begane grond en centraal venster op de derde bouwlaag aangepast; vernieuwd schrijnwerk.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo