Hoeve Crayepoelhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Crayepoelhof

Beschrijving

Voormalige hoeve "Craeypoelhof", thans ingericht als tuincentrum. Historische hoeve gelegen in de dorpskern, ten noordoosten van de kerk.
De oudste vermeldingen gaan terug tot 1632 (datum tot de jaren 1920 leesbaar in de gevel van het oude woonhuis en muurankers schuur). In oorsprong volledig omwald, thans volledig verdwenen, zie Atlas der Buurtwegen (1843).

Losse, bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom en verhard erf (parking). Ten noordwesten, voormalig boerenhuis, thans opslagplaats, ten noorden het huidige woonhuis van 1964, ten zuidoosten, schuur van 1632, ten zuidwesten stalvleugel van circa 1900.

Voormalig boerenhuis van 1632 met witgekaleide gevel op gepikte plint; linkerzijgevel met aandak, vlechtingen en ovaalvormig venster. Interieur met behouden bakstenen schouwmantel.
Sterk verbouwde schuur van 1632 met vernieuwde en verlaagde dakconstructie van 1922.

• BONCQUET P., DECALUWÉ C., Marke, in Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, deel 2, Tielt, 1986, p. 52-53.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline