Teksten van Kantoorgebouw Vandevelde

Kantoorgebouw Vandevelde ()

Kantoorgebouw in beaux-artsstijl, in twee fasen opgetrokken in opdracht van de handelaar en bankier Louis Vandevelde, bestuurder van de in 1904 opgerichte Financière Anversoise. Oorspronkelijk gebouw (drie linker traveeën) naar een ontwerp door de architecten Jean Baptiste en Emile Vereecken uit 1904; uitbreiding (twee rechter traveeën) door Emile Vereecken uit 1912. Representatief voorbeeld van de statige, klassiek geïnspireerde kantoorarchitectuur uit de jaren 1900-1910 van de Vereeckens, die in 1895 reeds het privéhotel van Vandevelde op de Louiza-Marialei hadden ontworpen. Pui oorspronkelijk met getraliede vensters, midden- en zijportalen. Vierde bouwlaag toegevoegd door architect Joseph Somers in 1948, ter vervanging van een attiekbalustrade.

Jean Baptiste Vereecken was van 1893 tot 1906 met zijn zoon Emile geassocieerd. Vanaf midden jaren 1860 bouwde hij een succesvolle carrière uit in dienst van de belangrijkste Antwerpse makelaars- en bankiersfamilies, zoals Havenith, Grisar, Pecher, Bunge, Meeûs, Kreglinger, Good en Nottebohm. Vader Vereecken ontwierp talrijke voorname herenhuizen op de meest prestigieuze locaties van Antwerpen en Berchem zoals het Stadspark en het Prins Albertpark, naast grote aantallen burgerhuizen in nieuwe wijken als het Zuid, onder meer ook voor eigen rekening. Daarbij bleef hij trouw aan een conventioneel eclecticisme van neoclassicistische inspiratie. Vanaf midden jaren 1890 evolueerde de architectuurproductie van het bureau Vereecken, mogelijk onder invloed van zoon Emile, naar een rijker geornamenteerd neorenaissance- of neobarokidioom. Representatieve voorbeelden uit de beginjaren van de samenwerking tussen vader en zoon Vereecken zijn het hotel Vandevelde uit 1895, hotel Pungs uit 1896 in de Beeldhouwersstraat, en het monumentale ensemble winkelpanden in opdracht van Ernest Paul Grisar en Albert Kreglinger uit 1898 in de Leysstraat. Vanaf 1906 zette Emile Vereecken de praktijk in eigen naam tot midden jaren 1920 voort, met herenhuizen, bank- en kantoorgebouwen in beaux-artsstijl.

Breed complex met lijstgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen met later bijgevoegde vierde bouwlaag onder plat dak. Witte natuurstenen lijstgevel, horizontaal geleed door doorlopende dorpels, waterlijstjes en kordons. Gevelvlak doorbroken door twee brede risalieten met drielichten, op de tweede bouwlaag onder gebogen frontons, op de derde bouwlaag met bekronende waterlijsten op consoles; linker risaliet afgelijnd door middel van kolossale composiete pilasters. Smallere zijtraveeën, met op de begane grond bewaarde ingangspoorten onder gestrekte water lijsten op consoles. De eerste bouwfase met in de middentravee gekoppelde rechthoekige vensters onder gestrekte waterlijsten op consoles, is drukker versierd met guirlandes tussen hermestekens dan de latere uitbreiding. Begane grond voorts verbouwd.

Bewaarde traphal en kantoorinterieur met fraai schrijnwerk, parket, marmeren schouw en stucplafonds op de eerste verdieping, daterend uit de eerste bouwfase.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1904#132, 1912#606 en 18#24432.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo

Kantoorcomplex ()

Breed kantoor (?) complex met lijstgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen met later bijgevoegde vierde bouwlaag onder plat dak. Witte natuurstenen neoclassicistische lijstgevel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Het door doorlopende dorpels, waterlijstjes en kordons horizontaal geleed gevelvlak doorbroken door twee brede risalieten met drielichten, op de tweede bouwlaag onder gebogen frontons, op de derde bouwlaag met bekronende waterlijsten op consoles; linker risaliet afgelijnd door middel van kolossale composiete pilasters. Smallere zijtraveeën, met op de begane grond bewaarde ingangspoorten onder gestrekte water lijsten op consoles, en middentravee van nummer 9 met gekoppelde rechthoekige vensters onder gestrekte waterlijsten op consoles, zijn drukker versierd met guirlandes tussen hermestekens dan de soberder uitgewerkte rechter vleugel van nummer 11. Begane grond voorts verbouwd.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine