Hoeve Nuytens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Van Clé Kinderboerderij

• omvat de aanduiding als beschermd monument Hoeve Nuytens

Beschrijving

Dieper in gelegen 18de-eeuws hoevetje, heden "Van Clé Kinderboerderij", voorheen ook bekend als hoeve Nuytens.

De hoeve wordt weergegeven op Atlas der Buurtwegen (1843), en bestaat uit twee volumes vermoedelijk woonhuis en varkensstal. Bouwnaden in de zijgevels wijzen erop dat het woonhuis werd uitgebreid.

Lage, losse bestanddelen gegroepeerd rondom gekasseid erf. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken bekleed met Vlaamse pannen.

Ten zuiden van het erf, woonhuis onder licht uitzwenkend zadeldak rustend op hondjes. Witgekalkte voorgevel op gepikte plint. Licht vooruitspringende rechter opkamertravee. Houten kozijnconstructies onder meer bolkozijnen, sommige voorzien van dievenijzers en luiken. Verankerde zijpuntgevels met vlechtingen. Links, lager aanpalend nutsgebouwtje. Vrij gaaf bewaard interieur met grotendeels behouden indeling. Bewaarde balkenconstructie met moer- en kinderbalken. Leefruimte met eenvoudige brede haard.

Ten oosten varkensstal. Gekalkte gevels op gepikte plint. Rechthoekige deur onder houten latei. Ten westen van het erf, 19de-eeuws schuurtje (nok loodrecht op woonhuis). Puntgevel, centraal doorbroken door getoogde deuropening. Ten westen van het boerenhuis gaaf bewaard tweeledig bakhuisje en boomgaard.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline