Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl met neorenaissance-inslag, voor eigen rekening gebouwd door de architect Eugène Dieltiëns, naar een ontwerp uit 1901. Bewaard linker pand van een geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde rijwoningen; rechter pand (nummer 15) volledig verbouwd. Vermoedelijk bedoeld als vastgoedinvestering, paalden beide percelen achteraan aan de eigen woning van Dieltiëns in de Jodenstraat 12. In de bouwaanvraag ontbreekt de geveltop, wijzend op een aanpassing van de plannen tijdens de bouw. Representatief voorbeeld van het gevarieerde oeuvre in eclectische stijl van de architect omstreeks 1900.

Het pand behoort tot het rijpe oeuvre van Eugène Dieltiëns, wiens carrière begin jaren 1880 van start ging, en die als architect actief was tot 1923. Tijdens de laatste twee decennia van de 19de eeuw bracht hij een conventionele productie van voornamelijk burgerhuizen in neoclassicistische stijl tot stand. Vanaf de vroege jaren 1900 ontwierp hij zowel in een eclectische stijl van klassieke of neo-Vlaamserenaissance-inspiratie, als in beaux-artsstijl met een decor ontleend aan régence en rococo.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien, nokrichting parallel met de straat). Puntgevel van witte natuursteen en blauwe hardsteen. Horizontale gevelgeleding door de brede omgetrokken puilijst, de doorlopende lekdrempels, kordons en waterlijsten. Eenvoudige rechthoekige vensters, gevat in smalle, geprofileerde omlijstingen en in de middentravee van de tweede bouwlaag bekroond door een driehoekig fronton; een balkon met postamenten. De door gelede kordons gemarkeerde top is bekroond door drie obelisken en vier siervazen en is voorzien van twee smalle gekoppelde vensters. Bewaarde houten inkomdeur met siersmeedwerk.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo