erfgoedobject

Kantoorgebouw in beaux-artsstijl

bouwkundig element
ID
6099
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6099

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kantoorgebouw opgetrokken als maatschappelijke zetel van de Vilvoordse meststoffenfabriek Manufacture d'Engrais et de Produits Industriels de Vilvorde. Statig complex in beaux-artsstijl, naar een ontwerp door de architect Jos. Evrard (gevelinscriptie) uit 1913.

Jos. Evrard die actief was van kort vóór de eeuwwisseling, maakte naam met een behoudend oeuvre, waaronder enkele kerkgebouwen. Het kantoorgebouw is representatief voor de klassieke, op de Franse Lodewijkstijlen geïnspireerde architectuur, die Evrard vóór de Eerste Wereldoorlog vooral in de woningen voor een bemiddeld cliënteel toepaste.

Gebouw van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Witte natuurstenen lijstgevel met rechter poortrisaliet. Sterk geblokte begane grond met rechts een brede rondboogdeur en oorspronkelijk betraliede rondboogvensters op lekdrempels met gegroefde consoles (recent verlaagd), afgelijnd door een brede puilijst. Eenvoudige bovenvensters in geriemde omlijstingen met geprofileerde lekdrempels en bekronende gestrekte waterlijsten. Op de borstweringen van de tweede bouwlaag guirlandes in basreliëf. Hoofdgestel samengesteld uit een gelede architraaf, een fries met casementen en een houten, geprofileerde kroonlijst op klossen en tandlijst. Later aangebrachte dakkapellen.

De plattegrond volgens de bouwplannen georganiseerd rond de traphal met lift, omvat per verdieping directiekantoren in de voor- en een groot bediendekantoor in de achterbouw, op de begane grond deels onder een bovenlicht.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1913#2860.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kantoorgebouw in beaux-artsstijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6099 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.