erfgoedobject

Heilige Theresiakapel

bouwkundig element
ID
60992
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/60992

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel, toegewijd aan de Heilige Theresia van Lisieux, opgetrokken in 1927 (zie cartouche boven deuropening) op initiatief van de Heilig Hartbond. Bedehuis met bepleisterde en witgeschilderde neorenaissancegevel met rondboogdeur geflankeerd door zuilen met topvazen. Halsgevel met bekronend driehoekig fronton en kruis. Onder het fronton, wapenschild in een cartouche met rolwerk. Op het wapenschild staan drie sterren, erboven afbeelding van een arm met een brandende speerpunt door sterren omgeven. Beeltenis die verwijst naar de Heilige Theresia, met name naar een visioen waarin een engel een lange gouden speer of spies met een brandende punt in haar borst drijft. Boven de deuropening cartouche met datum "1927". Witbeschilderde bakstenen zijgevels met drie segmentbogige muuropeningen voorzien van glasramen met de letters "ST".

Interieur. Bepleisterde en beschilderde kapel met boven het altaar geschilderd opschrift "H. THERESIA VAN 'T KIND JESUS B.V.O". De wanden zijn geritmeerd door vlakke pilasters met Ionisch kapiteel, bovenaan afgelijnd door kroonlijst met tandfries. Tongewelf met gordelbogen.
Altaar met ingewerkte graftombe, met beeld van de Heilige Theresia. Fraai uitgewerkt houten tabernakel met imitatie-marmerschilderingen. Boven het tabernakel, beeld van de Heilige Theresia op decoratieve console.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, mutatieschetsen 207 (1929/schets 13); legger 212 (artikelnr. 1220).
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Marke, nr. 2586.
  • DECOENE D., Marke: de landelijke gemeente 1944-1976, deel 5, Kortrijk, 1980, p. 475-477.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 496-497.

Bron: DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heilige Theresiakapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/60992 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.