Heilige Theresiakapel

Gemeente Kortrijk

• Adrescontrole Kortrijk deelgemeenten (adrescontroles: 28-01-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk deelgemeenten (geografische inventarisatie: 01-03-2001 - 31-08-2002).

is beschermd als monument Heilige Theresiakapel

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel, toegewijd aan de Heilige Theresia van Lisieux

Beschrijving

* Vagevuurstraat nr. +23. Kapel, toegewijd aan de H. Theresia van Lisieux, opgetrokken in 1927 (cf. cartouche boven deuropening) op initiatief van de H. Hartbond. Beschermd als monument bij M.B. van 30.04.2004. Bedehuis met bepleisterde en witgeschilderde neorenaissancegevel met rondboogdeur geflankeerd door zuilen met topvazen. Halsgevel met bekronend driehoekig fronton en kruis. Onder het fronton, wapenschild in een cartouche met rolwerk. Op het wapenschild staan drie sterren, erboven afbeelding van een arm met een brandende speerpunt door sterren omgeven. Beeltenis die verwijst naar de H. Theresia, m.n. naar een visioen waarin een engel een lange gouden speer of spies met een brandende punt in haar borst drijft. Boven de deuropening cartouche met datum "1927". Witbeschilderde bakstenen zijgevels met drie segmentbogige muuropeningen voorzien van glasramen met de letters "ST".

Interieur. Bepleisterde en beschilderde kapel met boven het altaar geschilderd opschrift "H. THERESIA VAN 'T KIND JESUS B.V.O". De wanden zijn geritmeerd door vlakke pilasters met Ionisch kapiteel, bovenaan afgelijnd door kroonlijst met tandfries. Tongewelf met gordelbogen.
Altaar met ingewerkte graftombe, met beeld van de H. Theresia. Fraai uitgewerkt houten tabernakel met imitatie-marmerschilderingen. Boven het tabernakel, beeld van de H. Theresia op decoratieve console.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, mutatieschetsen 207 (1929/schets 13); legger 212 (artikelnr. 1220).
RIJKSARCHIEF KORTRIJK, Gemeentearchief Marke, nr. 2586.
DECOENE D., Marke: de landelijke gemeente 1944-1976, deel 5, Kortrijk, 1980, p. 475-477.