erfgoedobject

Kapel van Onze-Lieve-Vrouwe van Bijstand met kapelhof en linden

bouwkundig / landschappelijk element
ID
60994
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/60994

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1946 werd door de Markse aannemer Palmer Vandermeersch, tegenover een nieuwe toegang van het 'Kasteel Blommeghem', de 'Kapel Onze-Lieve-Vrouwe van Bijstand' gebouwd, een ontwerp van architect Jean Roose. Het kapelhof werd vermoedelijk kort na de afronding van de bouwwerken beplant met vier gekandelaarde lindebomen.

De kapel is een baksteenbouw onder pannen zadeldak. De puntgevel heeft een verhoogde top met rondbogige opening en een rondboogdeur onder de druiplijst. De zijgevel is geritmeerd door rondboogvenster geflankeerd door steunberen.

Het kapelhof van de 'Kapel Onze-Lieve-Vrouwe van Bijstand' is gesitueerd halverwege de Van Belleghemdreef, de historische toegangsdreef tot het 'Goed te Marke'. Het kapelhof is ingeplant op de plaats waar voor 1970, in een weide tegenover het 'Kasteel Blommeghem', een gaaipers van de plaatselijke schuttersgilde van Sint-Sebastiaan stond. Deze omgeving was naar verluidt reeds beplant met lindebomen.

 • BONCQUET P. & DECALUWÉ C. 1986: Marke, Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, 2, Tielt, 68-69.
 • DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
 • DESPRIET P. (red.) 1980: Marke, Archeologische en Historische Monografieën van Zuid-West-Vlaanderen, 1980.
 • DESPRIET P. 1986: Twintig Zuidwestvlaamse hoeven, 3, Kortrijk.
 • VAN HOONACKER E. 1986: Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk.

Auteurs: Himpe, Koen; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Van Belleghemdreef met opgaande linden

 • Is deel van
  Van Belleghemdreef


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kapel van Onze-Lieve-Vrouwe van Bijstand met kapelhof en linden [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/60994 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.