erfgoedobject

Geheel van zeven neoclassicistische burgerhuizen en winkels

bouwkundig element
ID
6100
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6100

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch geheel van twee burgerhuizen en vijf winkelhuizen, gebouwd in opdracht van het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen (huidige OCMW), naar een ontwerp door de architect Antoine Feyt uit 1888. Het geheel is representatief voor het oeuvre van Feyt, die in Antwerpen van begin jaren 1870 minstens tot omstreeks 1900 actief was. Bij de bouw werd een beluik van vijf huizen onderverdeeld in elf woongelegenheden en gelegen achter het nummer 37 gesloopt. De burgerhuizen (nummers 27-29) waren volgens spiegelbeeldschema gekoppeld met de deuren in de uiterste traveeën; de winkelhuizen met eenvoudige houten puien waren per twee (nummers 31-33) en per drie gekoppeld (nummers 35-39) volgens een repeterend schema. Vandaag zijn de nummers 31-33 opnieuw gecementeerd, en de nummers 35 en 37 gedecapeerd. Enkel bij deze laatste twee panden is de oorspronkelijke houten winkelpui bewaard.

Homogene gevelwand gevormd door bepleisterde en beschilderde lijstgevels van elk drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Horizontale markering van de verdiepingen door de hoge rechthoekige vensters met geriemde omlijstingen op doorlopende dorpels en de brede kroonlijsten op klossen (in nummers 29-31 iets lager geplaatst). Bewaarde houten winkelpuien met aangepaste vensters en deur en behouden kroonlijsten op tandlijst, klossen en consoles, die de oorspronkelijke indeling aangeven.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1888#1640.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo, Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Geheel van zeven neoclassicistische burgerhuizen en winkels [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6100 (Geraadpleegd op )