Wegkapelletje gelegen aan de ingang van de dreef die leidt naar de zogenaamde Steenbakkershoeve (Marksestraat nummer 2). Hoeve en kapel afgebeeld op een Tiendenkaart van Rollegem van 1756. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat het kapelletje aangeduid als "Chapelle de la Vierge". De kapel wordt niet afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (1843) en op het primitief plan van het kadaster (circa 1835). Huidige bedehuisje vermoedelijk opgetrokken tussen 1841 en 1860 en toegewijd aan de Onze-Lieve-Vrouw van de Schreiboom.
Kapelletje van rode baksteen onder zwart pannen zadeldak met schild aan de achterzijde. Pilastergevel met betraliede rondboogdeur, bekroond met driehoekig fronton met heiligennis waarin voorheen beeld met het H. Hart van Jezus. Bedehuisje op rechthoekig grondplan met achteraan afgeronde hoeken.
Interieur. Blauwgeschilderde muren met stroberaping en afgevlakt tongewelf. Houten altaar met Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbeeld in houten tabernakel bekroond door fronton. Op de achterwand opschrift "IK BEN DE ONBEVLEKTE".
CALLENS I., DECALUWÉ C., HAEYAERT P., Rollegem, in Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, deel 8, Tielt, 1997, p. 103-105.
ROOSE-MEIER B., VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie West-Vlaanderen, Kanton Kortrijk II, Brussel, 1979, p. 45.
Bron: DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)