Goed te Bonduelle

Hoeve "Goed te Bonduelle", aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843) met behouden volumes.

Gesloten hoeve, met vierkante opstelling, voor het eerst vermeld in 1637, huidig uitzicht bekomen in de tweede helft van de 18de eeuw. Bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, opgesteld rond een gekasseid erf.
Ten noorden, het woonhuis met haakse aanbouw en poortgebouw met heiligennis. Ten oosten, stal met uilengat en vlechtingen in de zijgevel, deels toegemaakte rondbogige en ovale muuropeningen. Tweede stalvleugel ten westen. Ten zuiden, met jaarankers gedateerde dubbele dwarsschuur "1779" met gaaf bewaard gebint.

• CALLENS I., DECALUWÉ C., HAEYAERT P., Rollegem, in Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, deel 8, Tielt, 1997, p. 54-55.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline