Hoeve De Commerce

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Commerce

Beschrijving

Kwabrugstraat nr. 218. Hoeve z.g. "De Commerce" uit het eerste kwart van de 19de eeuw, aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843) met behouden volumes. Bestanddelen van rode verankerde baksteen onder al dan niet geknikte pannen zadeldaken, in gesloten U-vorm opgesteld rond een gebetonneerd erf. Ten zuiden, schuur, poort en woonhuis met gecementeerde voorgevel, licht getoogde muuropeningen met behouden schrijnwerk en luikjes. Ten westen en ten oosten stalvleugels.

CALLENS I., DECALUWÉ C., HAEYAERT P., Rollegem, in Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, deel 8, Tielt, 1997, p. 115-116.

Bron     : WVL5
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie, Metdepenninghen, Catheline