Teksten van Neoclassicistisch winkelhuis

Neoclassicistisch winkelhuis ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de heer F. Horemans, naar een ontwerp door de architect Jean De Coster uit 1898. Het gebouw is representatief voor de conventionele productie van de architect, die aan het begin van zijn loopbaan, van 1880 tot 1887 geassocieerd was met zijn twee jaar oudere broer Charles. Vervolgens zette hij zijn praktijk op zelfstandige basis verder, tot het begin van de Eerste Wereldoorlog.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak, waarin drie dakvensters met gebogen frontons. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met horizontale geleding door de doorlopende en geprofileerde waterlijstjes en lekdrempels en door de brede kroonlijst op modillons en hoge consoles, waartussen verhoogde panelen. Vernieuwde hekken voor de deurvensters van de tweede bouwlaag, de rechthoekige vensters van de lagere derde bouwlaag in geriemde omlijstingen, waarboven een gestrekte waterlijst. De oorspronkelijke houten winkelpui met zij- en privé-ingang, bekroond door een gevelbreed ijzeren balkon, is verbouwd.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo

Rijhuis ()

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak, waarin drie dakvensters met gebogen frontons. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Horizontale geleding van de gevel door de doorlopende en geprofileerde waterlijstjes en lekdrempels en door de brede kroonlijst op modillons en hoge consoles, waartussen verhoogde panelen. Vernieuwde hekken voor de deurvensters van de tweede bouwlaag, de rechthoekige vensters van de lagere derde bouwlaag in geriemde omlijstingen, waarboven een gestrekte waterlijst. Op de begane grond sobere houten winkelpui met twee zijdeuren, waartussen breed winkelraam.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine