Wegkapelletje

Gemeente Kortrijk

• Adrescontrole Kortrijk deelgemeenten (adrescontroles: 28-01-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk deelgemeenten (geografische inventarisatie: 01-03-2001 - 31-08-2002).

is beschermd als monument Wegkapelletje

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Wegkapelletje

Beschrijving

* Lampestraat nr. +20. Bakstenen wegkapel met houten kruisbeeld. Beschermd als monument bij M.B. van 30.04.2004.
Kapel reeds aangeduid op de kaart van P. Vander Maelen (1850). Het houten kruisbeeld is vermoedelijk 18de-eeuws en was oorspronkelijk onbeschut.
Wegkapelletje van bruin-rode baksteen onder pannen zadeldak, overgroeid met klimop. Bedehuisje met rechthoekige plattegrond, afgesloten met ijzeren hek. Calvarie met fraai houten kruisbeeld, in oorsprong onbeschilderd. Kruisbeeld geflankeerd door twee kleinere heiligenbeeldjes op consooltjes met cherubijntjes die later toegevoegd werden. Links, beeldje van de H. Theresia van Lisieux. Rechts borstbeeld van de H. Maria. Houten kruis met opschrift "INRI".

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, primitief plan (1835); mutatieschetsen 207 (1843/schets 1, 1908/schets 3); legger 212 (artikelnrs. 98 en 583).
VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 343.

Bron: WVL5