Wegkapel

• is aangeduid als beschermd monument Wegkapelletje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapelletje

Bakstenen wegkapel met houten kruisbeeld.
Kapel reeds aangeduid op de kaart van P. Vander Maelen (1850). Het houten kruisbeeld is vermoedelijk 18de-eeuws en was oorspronkelijk onbeschut.
Wegkapelletje van bruinrode baksteen onder pannen zadeldak, overgroeid met klimop. Bedehuisje met rechthoekige plattegrond, afgesloten met ijzeren hek. Calvarie met fraai houten kruisbeeld, in oorsprong onbeschilderd. Kruisbeeld geflankeerd door twee kleinere heiligenbeeldjes op consooltjes met cherubijntjes die later toegevoegd werden. Links, beeldje van de Heilige Theresia van Lisieux. Rechts borstbeeld van de Heilige Maria. Houten kruis met opschrift "INRI".

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, primitief plan (1835); mutatieschetsen 207 (1843/schets 1, 1908/schets 3); legger 212 (artikelnrs. 98 en 583).
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 343.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline