Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl naar een ontwerp door de architecten Emile en Modest Van Nieuwerburgh uit 1904. Opdrachtgeefster was Catherine Joséphine Leclef-Jacqmotte (1846-1918), weduwe van de architect Edmond Leclef (Antwerpen, 1842-Antwerpen, 1902), met wie zij in 1873 in het huwelijk trad. Het echtpaar kreeg twee dochters en vijf zonen, geboren tussen 1874 en 1883. Haar oudere zus Marie Felicitas Jacqmotte (Antwerpen, 1844-Antwerpen, 1871) was de eerste echtgenote van Leclef, gehuwd in 1869, en moeder van zijn twee oudste zonen geboren in 1869 en 1871.

Het project kwam tot stand gekomen kort vóór de overname van het architectenbureau van Emile Van Nieuwerburgh door zijn zoon Modest. Deze laatste past vóór de Eerste Wereldoorlog zowel het eclecticisme als de art nouveau toe. Zijn laatst gekende bouwproject in Antwerpen dateert uit 1914, na de Eerste Wereldoorlog was hij in Aarschot gevestigd.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen op hoge hardstenen sokkel, waarin twee keldermonden. Witte natuurstenen lijstgevel met horizontale markering van de bouwlagen door middel van geprofileerde kordons, doorlopende lekdrempels, balustrades en brede uitstekende kroonlijst op klossen en tandlijst. Verhoogde, geblokte begane grond met rechts rechthoekige deur onder gestrekte waterlijst op consoles en bovenlicht. Hoge rechthoekige vensters gevat in smalle geriemde omlijstingen, op de tweede bouwlaag voorzien van postamenten en sleutels en op de derde bouwlaag van balustrades, waartussen vlakke Ionische pilasters. Recent aangepaste pui.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo