Eenheidsbebouwing van twee herenhuizen

Gemeente Kortrijk

• Inventarisatie Kortrijk deelgemeenten (geografische inventarisatie: 01-03-2001 - 31-08-2002).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing van twee herenhuizen

Typologieburgerhuizen
Datering19de eeuw

Beschrijving

Schepenhuisstraat nr. 1-3. In oorsprong 19de-eeuwse eenheidsbebouwing in spiegelbeeldschema van twee herenhuizen, cf. doorlopend zadeldak, afsluitende gevelpilasters en doorlopende horizontale belijning van waterlijsten en doorgetrokken onderdorpels. Nr. 1, geschilderde en met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel. Decoratief uitgewerkte gevel met neoclassicistische versiering, cf. omlijsting van bovenvensters met sluitstenen en festoenen op spiegels. Getoogde muuropeningen; vernieuwd schrijnwerk; behouden 19de-eeuws bovenlicht van deur. Achtergevel met schelpberaping. Nr. 3 voorzien van imitatiebanden op de begane grond. Geriemde omlijsting van getoogde bovenvensters met behouden 19de- eeuws houtwerk.

Bron: WVL5

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie & Metdepenninghen, Catheline