Kasteeldomein van Rollegem

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Landhuis van de Franse industrieel Clarysse, gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw als "maison de campagne".

De oorspronkelijk site bestond uit het landhuis midden in het park gelegen, met conciërgerie, paardenstal, boomgaard, afhankelijkheden en twee arbeiderswoningen van oudere datum, nu grotendeels aangepast. Park met grote bomen en vijver, aan de straatzijde afgezet met gietijzeren hek boven een laag bakstenen muurtje. Fraai uitgewerkt ijzerwerk zie onder meer toegangshek rechts en links gietijzeren hek tussen arduinen rechthoekige pijlers met afgeronde hoeken links.

Imposant landhuis met neoclassicistische en neobarokke inslag. Verfraaiingsfase in neogotische stijl in het laatste kwart van de 19de eeuw, zie hoektorentjes, wintertuin en conciërgerie.

Dubbelhuis van donkerrode baksteen van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen); oorspronkelijk voorzien van centrale dakkapel met fraai uitgewerkte houten windborden. Rechthoekige plattegrond voorzien van twee zeshoekige hoektorentjes onder tentdakjes, oorspronkelijk op de oostelijke en zuidelijke hoek verhoogde begane grond. Deels gecementeerde, deels arduinen plint, op sommige plaatsen gepikt. Getoogde kelderopeningen waarvan er enkele gedicht zijn. Gebruik van similibepleistering voor sierelementen onder meer geblokte hoekbanden, medaillons op de borstwering en de penanten en omlijstingen van de getoogde muuropeningen, doorlopend over de penanten en voorzien van druiplijsten met guirlandes. Vleugeldeur (paneeldeur) onder oorspronkelijk beglaasde luifel, bereikbaar via arduinen bordes, afgezet door fraai uitgewerkte leuning.

Beraapte, soberder uitgewerkte achtergevel. Rondbogige vleugeldeur met aansluitende beglaasde gietijzeren veranda boven een bakstenen sokkel, met afgeronde (beraapte) hoeken; rechthoekige plattegrond onder gebogen beglaasde ijzeren koepel met uitgewerkte vorstkam.

Blinde zuidoostelijke zijgevel verlevendigd door middel van illusoire beschildering. Hoektorentjes geajoureerd door spitsbogige muuropeningen. Gebruik van similibepleistering voor hoekbanden, casementen en druiplijstjes met gestrekte uiteinden. Recente aanbouw tegen noordwestelijke zijgevel.

Interieur. Het oorspronkelijke grondplan, met name de dubbelhuisopstand met lange dwarsgang, bleef bewaard. Het stucco werd grosso modo hersteld.

Ten noordwesten, nutsgebouwtje oorspronkelijk verbonden met huis door muurtje waarvoor grot. Rechthoekige plattegrond onder zadeldak (nok evenwijdig aan huis, mechanische pannen), aan dwarszijde overstekend en voorzien van houten windborden; aansluitend houten balkon aan de straatzijde. Roodgeschilderde baksteenbouw. Geelgeschilderde siermotieven en omlijstingen van de getoogde muuropeningen.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. W/00421.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline