Kasteeldomein van Rollegem

Gemeente Kortrijk

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Landhuis

omvat de bescherming als monument Kasteeldomein van Rollegem: landhuis en bijgebouw
gelegen te Schepenhuisstraat 53, Schepenhuisstraat 61 (Kortrijk)

omvat de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteeldomein van Rollegem: park

Beschrijving

* Schepenhuisstraat nr. 53-61. Landhuis van de Franse industrieel Clarysse, gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw als "maison de campagne". Landhuis met nutsgebouw beschermd als monument en park beschermd als dorpsgezicht bij M.B. van 17.06.1992.

De oorspronkelijk site bestond uit het landhuis midden in het park gelegen, met conciërgerie, paardestal, boomgaard, afhankelijkheden en twee arbeiderswoningen van oudere datum, nu grotendeels aangepast. Park met grote bomen en vijver, aan de straatzijde afgezet met gietijzeren hek boven een laag bakstenen muurtje. Fraai uitgewerkt ijzerwerk cf. o.m. toegangshek rechts en links gietijzeren hek tussen arduinen rechthoekige pijlers met afgeronde hoeken links.

Imposant landhuis met neoclassicistische en neobarokke inslag. Verfraaiingsfase in neogotische stijl in het laatste kwart van de 19de eeuw, cf. hoektorentjes, wintertuin en conciërgerie.

Dubbelhuis van donkerrode baksteen van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen); oorspronkelijk voorzien van centrale dakkapel met fraai uitgewerkte houten windborden. Rechthoekige plattegrond voorzien van twee zeshoekige hoektorentjes onder tentdakjes, oorspronkelijk op de oostelijke en zuidelijke hoek verhoogde begane grond. Deels gecementeerde, deels arduinen plint, op sommige plaatsen gepikt. Getoogde kelderopeningen waarvan er enkele gedicht zijn. Gebruik van similibepleistering voor sierelementen o.m. geblokte hoekbanden, medaillons op de borstwering en de penanten en omlijstingen van de getoogde muuropeningen, doorlopend over de penanten en voorzien van druiplijsten met guirlandes. Vleugeldeur (paneeldeur) onder oorspronkelijk beglaasde luifel, bereikbaar via arduinen bordes, afgezet door fraai uitgewerkte leuning.

Beraapte, soberder uitgewerkte achtergevel. Rondbogige vleugeldeur met aansluitende beglaasde gietijzeren veranda boven een bakstenen sokkel, met afgeronde (beraapte) hoeken; rechthoekige plattegrond onder gebogen beglaasde ijzeren koepel met uitgewerkte vorstkam.

Blinde zuidoostelijke zijgevel verlevendigd d.m.v. illusoire beschildering. Hoektorentjes geajoureerd door spitsbogige muuropeningen. Gebruik van similibepleistering voor hoekbanden, casementen en druiplijstjes met gestrekte uiteinden. Recente aanbouw tegen noordwestelijke zijgevel.

Interieur. Het oorspronkelijke grondplan, met name de dubbelhuisopstand met lange dwarsgang, bleef bewaard. Het stucco werd grosso modo hersteld.

Ten noordwesten, nutsgebouwtje oorspronkelijk verbonden met huis door muurtje waarvoor grot. Rechthoekige plattegrond onder zadeldak (nok evenwijdig aan huis, mechanische pannen), aan dwarszijde overstekend en voorzien van houten windborden; aansluitend houten balkon aan de straatzijde. Roodbeschilderde baksteenbouw. Geelbeschilderde siermotieven en omlijstingen van de getoogde muuropeningen.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. W/00421.

Bron: WVL5