Hoeve 's Costers

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 's Costers

Beschrijving

Historische hoeve " 's Costers", voor het eerst vermeld in het begin van de 15de eeuw als leen van het oud kasteel te Kortrijk.

Open omwalde hoeve met vierkante opstelling, sedert 1756 nagenoeg ongewijzigd. Losse verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (pannen of golfplaten), opgesteld rond een gebetonneerd erf. Lange oostelijke erfoprit met poortgebouw met heiligennisje, vermoedelijk opgetrokken in 1892. Ten noorden, woonhuis met bakstenen stoepje uit de 18de-19de eeuw van vier traveeën en twee opkamertraveeën, rechthoekige muuropeningen met deels behouden schrijnwerk en dievenstaven. Ten westen, schuur met vakwerk, ten zuiden deels ingestorte schuur. Stalvleugels ten noorden en ten oosten. Geheel omgeven door boomgaard, deels afgezoomd met meidoornhaag.

• CALLENS I., DECALUWÉ C., HAEYAERT P., Rollegem, in Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, deel 8, Tielt, 1997, p. 141-144.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline