Teksten van Ensemble van dokterswoning en winkelhuis

Ensemble van dokterswoning en winkelhuis ()

Ensemble van een dokterswoning en een winkelhuis in eclectische stijl, volgens de bouwaanvraag van 1906 samen opgetrokken in opdracht van de arts G. Allo. Het ontwerp is mogelijk toe te schrijven aan de architect Frank Blockx, die een jaar later voor Allo niet uitgevoerde plannen tekende voor een sterk gelijkend winkelhuis op het aanpalende hoekperceel met de Wapper. In dat geval zou het om de allervroegst gekende realisatie van de jonge architect gaan, die in 1907 een neorenaissance herenhuis van vergelijkbare omvang in de Sint-Jozefstraat ontwierp voor zijn vader, de componist Jan Blockx.

Statige dokterswoning (nummer 55) van vier traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak, waarin vier dakvensters, voorzien van gestrekte waterlijstjes. Witte natuurstenen lijstgevel, echter met recente aanpassing van de winkelpui. Op de begane grond bewaarde rechthoekige vleugeldeur en twee rechthoekige vensters, bekroond door een brede om de erker gebogen puilijst. Linker zijtravee van bel-etage uitgewerkt als een licht vooruitspringend zijrisaliet met gebogen erker, versierd met plastisch uitgewerkte guirlandes. Verder een rechthoekig venster en een drielicht met uitgewerkte middenkalven en gestrekte waterlijsten op consoles. Op de lagere hoogste verdieping respectievelijk drie en twee gekoppelde boogvensters met middenkalven, waarop de aanzet van de gestrekte waterlijsten. Eenvoudige architraaf en kroonlijst op modillons en tandlijst.

In tegenstelling tot het statige karakter van de dokterswoning, is het winkelhuis (nummer 53) eenvoudig van opzet. Drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder mansardedak; geel bakstenen lijstgevel verwerkt met natuursteen, oorspronkelijke houten winkelpui.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1906#955, 1907#1876.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo

Statig ensemble ()

Statig dubbelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak, waarin vier dakvensters, voorzien van gestrekte waterlijstjes. Witte natuurstenen lijstgevel in eclectische stijl uit de vroege 20ste eeuw, echter met recente aanpassing van de winkelpui. Op de begane grond bewaarde rechthoekige vleugeldeur en twee rechthoekige vensters, bekroond door een brede om de erker gebogen puilijst. Linker zijtravee van bel-etage uitgewerkt als een licht vooruitspringend zijrisaliet met gebogen erker, versierd met plastisch uitgewerkte guirlandes. Verder een rechthoekig venster en een drielicht met uitgewerkte middenkalven en gestrekte waterlijsten op consoles. Op de lagere hoogste verdieping respectievelijk drie en twee gekoppelde boogvensters met middenkalven, waarop de aanzet van de gestrekte waterlijsten. Eenvoudige architraaf en kroonlijst op modillons en tandlijst.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine