Volkshuis De Volksvriend

Gemeente Kortrijk

• Inventarisatie Kortrijk deelgemeenten (geografische inventarisatie: 01-03-2001 - 31-08-2002).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Volkshuis De Volksvriend

Typologiebeluiken, volkshuizen
Stijlart deco

Beschrijving

Tombroekstraat nr. 11. Volkshuis van 1933, z.g. "DE VOLKSVRIEND", voorheen "Het Vlaams Huis". Voorgevel in art-decostijl met modernistische inslag cf. strak belijnde hoofdgevel van gele baksteen afgewisseld met dito beraping gemarkeerd door spel van horizontalen en verticalen, o.m. door doorgetrokken onderdorpels en vensters met roedeverdeling. Gevel sterk opengewerkt door grote rechthoekige muuropeningen. Rechts doorgetrokken poorttravee met veelzijdige erker eindigend op beglaasde rand onder sterk overkragend plat dak. Poort geeft toegang tot beluikje (nrs. 13-17) van woonhuizen van één bouwlaag, heden met vernieuwde beraping.

DEWILDE B., VIERSTRAETE J.P., Gids voor Groot-Kortrijk, Antwerpen, 1982, p. 343.

Bron: WVL5