Woning Demmeken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Demmeken

• is aangeduid als beschermd monument Woning Demmeken

Beschrijving

Voormalig huis zogenaamd "Demmeken", in de 19de eeuw herberg, "Oud Antwerpen". Traditioneel breedhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak (nokrichting parallel met de straat, pannen), daterend uit de eerste helft van de 17de eeuw. de gevel in 1936 ontpleisterd en gerestaureerd onder leiding van de architect Joseph de Lange. Opdrachtgever was Willy Vandevelde, bestuurder van de bank Financière Anversoise, die het gebouw in 1923 had willen laten slopen. Bij de gevelrestauratie werd de natuurstenen plint toegevoegd.

Lijstgevel in bak- en zandsteenbouw met speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers. Op de begane grond bewaarde hardstenen winkelpui op een natuurstenen, kwarthol geprofileerde sokkel met breed kelderluik, centrale deur met rechthoekig bovenlicht en drie kloosterkozijnen met vlakke en brede middenkalven. Rechts twee kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde negblokken. Omgetrokken zandstenen bovendorpel met wigvormige ontlastingsstenen. Markant, centraal getrapt dakvenster (zes treden en topstuk) met twee kruisvensters onder een rechthoekig luik en opening voor hijsbalk; bekronend overhoeks topstuk. Vernieuwde, eenvoudige kroonlijst op kwarthol geprofileerde daklijst, waaronder steigergaten.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#4310, 1923#16775-16776; foto 40#919.
  • GEEFS E. 1923: Etude des façades des maisons avec pignons à gradins, Annales de l'Académie Royale d'Archéologie de Belgique, LXXI, 7e reeks, deel 1, 13-21.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo