erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
61059
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/61059

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Dorpswoning
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Opvallende vrijstaande dorpswoning gelegen in het gehucht Watermolen, gelegen ten oosten van de dorpskern en op de grens met Kuurne en Kortrijk.

Dwars op de straat ingeplante woning vermoedelijk daterend uit het eind van de 18de eeuw. Het volume wordt reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en is tevens duidelijk te herkennen op de Atlas der Buurtwegen (1843). Op dat ogenblik is het één enkele woning en is het eigendom van brouwer Frans Vanrobaeys.
In 1883 wordt volgens de kadastrale schets de woning opsplitst in drie woningen. Circa 1950 wordt aan de achtergevel een klein volume toegevoegd.

Heden, driewoonst van verankerde baksteenbouw onder zadeldak bekleed met Vlaamse pannen. Witgekalkte gevels op gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen met behouden schrijnwerk cf. de ramen met roedeverdeling en de luiken. Deels gecementeerde achtergevel gemarkeerd door vier opkamertraveeën. Verdiepte vensters met schuiframen en luiken. Rechthoekige kelderopeningen met getraliede blokvensters. Rechter zijgevel gemarkeerd door twee gedichte vensters onder druiplijst. Drie blinde benedenvensters.

Interieur. De huidige drie woningen hebben een eenvoudige interieuraankleding.

Nummer 101 doet thans dienst als opslagruimte. Nummer 103, wordt getypeerd door de twee traveeën brede woonkamer met achterliggende opkamer. Nummer 105, dat het grootste deel van het volume beslaat wordt gekenmerkt door de eenvoudige marmeren schouwmantels en bepleisterde plafonds met geprofileerd lijstwerk. Vermoedelijk deed dit deel dienst als herberg.
Kelder met eenvoudig witgeschilderd bakstenen tongewelf en bakstenen vloer.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, primitief plan (1835); mutatieschetsen 207 (1883/schets 12, 1950/schets 47); legger 212 (artikelnrs. 267, 360 en 642).
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 205-207.

Bron: DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/61059 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.