erfgoedobject

Winkelhuis in art-nouveaustijl

bouwkundig element
ID: 6106   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6106

Beschrijving

Winkelhuis in gematigde art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van Jos. Dineur, naar een ontwerp door de architect Michel De Braey uit 1904. Ontstaan op het hoogtepunt van zijn de loopbaan, behoort het gebouw tot de zeldzame ontwerpen met art-nouveau-inslag van De Braey, die zich tijdens het decennium vóór de Eerste Wereldoorlog vooral liet opmerken met statige neorégencehotels. Midden jaren 1980 gesloopt voor een appartementsgebouw.

Rijwoning van drie traveeën en vier bouwlagen, onder plat dak. Bakstenen lijstgevel met horizontale gevelgeleding per bouwlaag doorbroken door het smal centraal risaliet. Op de tweede bouwlaag vijf rechthoekige vensters onder gestrekte waterlijstjes op uitgelengde, fijne consoles. Op de derde bouwlaag twee brede zijvensters en smal centraal venster, elk onder gebogen waterlijstje met centrale sleutel. Op de hoogste verdieping per twee gekoppelde vensters met deelzuiltjes. Brede kroonlijst op tandlijst. Oorspronkelijke houten winkelpui op de begane grond met rechts deur en links winkelraam met centrale deur; smalle, gewelfde kroonlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1904#310.

Bron     : -
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 2014


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis in art-nouveaustijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6106 (Geraadpleegd op 02-04-2020)