Arbeiderswoningen

Beschrijving

De vijf lager besproken arbeiderswoningen zijn ontstaan uit het basisperceelnummer 973. Dit perceel is reeds bebouwd op het primitief kadasterplan daterend van 1835. Het plan onderscheidt twee aansluitende volumes die echter eenzelfde perceelnummer hebben.
In 1838 wordt het perceel opgesplitst in perceelnummer 973 A en 973 B (het huidige nummer 252). Het perceelnummer 973A wordt in 1847 en 1893 opgesplitst, waardoor er uiteindelijk vier verschillende woningen ontstaan. Het kadasteronderzoek doet vermoeden dat de verschillende besproken woningen hun huidige uitzicht verkregen in 1893.

Nummer 244. Deels vrijstaande kleine burgerwoning uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder hoogopgaand zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw op vernieuwde gecementeerde plint. Witgeschilderde lijstgevel. Vensters met behouden houtwerk (of naar oud model). Vermoedelijk vernieuwde natuurstenen onderdorpels met consooltje. Rechts, portaaltje dat leidt naar de achtergelegen koer met nutsgebouwtjes, zie kadasterplan.
Verankerde rechterzijgevel doorbroken door twee dakvenstertjes onder bakstenen druiplijstje.

Nummer 246. Enkelhuisje uit het eerste kwart van de 19de eeuw, van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde en witgeschilderde bakstenen lijstgevel. Aangepast (zie ontlastingsboog), heden rechthoekig venster onder latei. Getoogde deur met vernieuwd schrijnwerk.

Nummer 248. Enkelhuisje uit het eerste kwart van de 19de eeuw van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw met later gecementeerde lijstgevel. Aangepast rechthoekig venster.

Nummer 250. Gaaf bewaard enkelhuisje uit het eerste kwart van de 19de eeuw, van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde, witgeschilderde bakstenen lijstgevel. Getoogd venster met behouden schrijnwerk, zie schuifraam (?) met kleine roedeverdeling. Getoogde deuropening met vernieuwde deur.

Nummer 252. Arbeidershuisje uit het eerste kwart van de 19de eeuw van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Dubbelhuis met verankerde, gewitte lijstgevel op gepikte plint. Getoogde vensters met strekse ontlastingsboog. Behouden schrijnwerk. Arduinen onderdorpels. Rechthoekige deur met gedeeld bovenlicht.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, primitief plan (1835); mutatieschetsen 207 (1838/schets 6, 1847/schets 6, 1893/schets 12).

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline