Vrijstaande dorpswoning

Beschrijving

* Izegemsestraat nr. 254-260. Eenheidsbebouwing van vier arbeidershuizen, volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1893 in opdracht van Eduard Vandenberghe-Maes, een landbouwer uit Kuurne. Hetzelfde jaar gaan de huisjes over naar Achiel Vandenberghe. Beschermd als monument bij M.B. van 30.04.2004.
Enkelhuisjes van van elk twee traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak.

Nr. 258: Vrij gaaf bewaard met getoogde muuropeningen met behouden schrijnwerk cf. beluikte vensters met kleine roedeverdeling en gedeeld bovenlicht.

Nr. 260/Heirweg: Hoek gemarkeerd door pilaster bekroond door beglaasde muurkapel. Getoogde muuropeningen onder strekse ontlastingsboog met deels behouden schrijnwerk cf. luiken. Het venster zijde Heirweg tevens met behouden raam met grote roedeverdeling.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, primitief plan (1835); mutatieschetsen 207 (1893/schets 12); legger 212 (artikelnr. 994).
VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 181, 205-207.

Bron     : WVL5