Wegkruis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Kortrijk
Deelgemeente Marke
Straat Kardinaalstraat
Locatie Kardinaalstraat zonder nummer, Kortrijk (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Kortrijk deelgemeenten (adrescontroles: 28-01-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk deelgemeenten (geografische inventarisatie: 01-03-2001 - 31-08-2002).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pestkruis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Wegkruis

Deze bescherming is geldig sinds 30-04-2004.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

* Gelegen aan de hoek met de Kalvariestraat. Zogenaamd "Pestkruis". Beschermd als monument bij M.B. van 30.04.2004. In de gemeente Marke zijn er vijf zogenaamde pestkruisen bekend. De kruisen die we in het straatbeeld terugvinden werden geplaatst tijdens de cholera-epidemie van 1855-1856. Bewaard zijn de kruisen gelegen op de hoek van de Abdijmolenweg en de Pottelbergstraat (het kruis werd vernieuwd na beschadiging, het beeld werd vervangen na de diefstal ervan), aan het einde van de Lampestraat (aan de grens Marke-Rollegem-Moeskroen) en op de hoek van de Kardinaalstraat en de Kalvariestraat. Een vierde kruis is aangebracht op de gevel van de woning zg. "De Prince" gelegen op de hoek van de Kardinaalstraat en de Hellestraat. Verder was er nog een kruis op de hoek van de Brandelweg en de Pottelbergstraat dat thans uit het straatbeeld verdwenen is.

Het kruis heeft een beeldbepalende ligging op het kruispunt van beide wegen, tevens is het gelegen op één van de hoogste punten van de gemeente. Traditioneel werd er op passiezondag (de tweede zondag voor Pasen) een bedevaart gehouden naar het voor de gelegenheid met bloemen versierde kruis. Men vertrok aan de parochiekerk, aan het kruis werd een korte plechtigheid gehouden waarbij onder meer de rozenkrans werd gebeden.

Calvarie met fraai beschilderd gietijzeren beeld op houten kruis met opschrift "INRI". Strak uitgevoerd beeld, christusfiguur met het hoofd naar beneden gericht. Kruis geplaatst tegen houten wand en beschermd door houten gebogen afdakje.

  • DECOCK F., Het Pestkruis aan "De Prince", in De Markenaar, jg. 19, nr. 9, 1996.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1987, p. 227.

Bron: WVL5

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie & Metdepenninghen, Catheline

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kardinaalstraat

Kardinaalstraat (Kortrijk)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.