erfgoedobject

Pestkruis met lindes

bouwkundig / landschappelijk element
ID
61069
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/61069

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Pestkruis
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pestkruis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd "Pestkruis". In de gemeente Marke zijn er vijf zogenaamde pestkruisen bekend. De kruisen die we in het straatbeeld terugvinden werden geplaatst tijdens de cholera-epidemie van 1855-1856. Bewaard zijn de kruisen gelegen op de hoek van de Abdijmolenweg en de Pottelbergstraat (het kruis werd vernieuwd na beschadiging, het beeld werd vervangen na de diefstal ervan), aan het einde van de Lampestraat (aan de grens Marke-Rollegem-Moeskroen) en op de hoek van de Kardinaalstraat en de Kalvariestraat. Een vierde kruis is aangebracht op de gevel van de woning "De Prince" gelegen op de hoek van de Kardinaalstraat en de Hellestraat. Verder was er nog een kruis op de hoek van de Brandelweg en de Pottelbergstraat dat thans uit het straatbeeld verdwenen is.

Het kruis heeft een beeldbepalende ligging op het kruispunt van beide wegen, tevens is het gelegen op één van de hoogste punten van de gemeente. Traditioneel werd er op passiezondag (de tweede zondag voor Pasen) een bedevaart gehouden naar het voor de gelegenheid met bloemen versierde kruis. Men vertrok aan de parochiekerk, aan het kruis werd een korte plechtigheid gehouden waarbij onder meer de rozenkrans werd gebeden.

Calvarie met fraai beschilderd gietijzeren beeld op houten kruis met opschrift "INRI". Strak uitgevoerd beeld, christusfiguur met het hoofd naar beneden gericht. Kruis geplaatst tegen houten wand en beschermd door houten gebogen afdakje.

  • DECOCK F., Het Pestkruis aan "De Prince", in De Markenaar, jg. 19, nr. 9, 1996.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1987, p. 227.

Bron: DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Lindes

Het kruis wordt geflankeerd door twee opgaande lindes. De bomen markeren het kruispunt en fungeren als dusdanig ook als kruispuntbomen.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pestkruis met lindes [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/61069 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.