Veldkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Gemeente Kortrijk
Straat Schepenhuisstraat
Locatie Schepenhuisstraat zonder nummer, Kortrijk (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Kortrijk deelgemeenten (adrescontroles: 28-01-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Kortrijk deelgemeenten (geografische inventarisatie: 01-03-2001 - 31-08-2002).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kleine veldkapel, toegewijd aan de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

is beschermd als monument Veldkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Beschrijving

* Schepenhuisstraat nr. +36/ Bellegemseweg. Kleine veldkapel, toegewijd aan de O.-L.-Vrouw van Lourdes en opgericht in 1835 door Petrus Ingelbrecht, cf. arduinen gedenksteen in boogveld. Beschermd als monument bij M.B. van 30.04.2004.

Witbeschilderd roodbakstenen bedehuisje van één travee onder kunstleien zadeldak bekroond door gietijzeren kruis. Kapelletje op rechthoekig grondplan. Puntgevel met rechthoekige muuropening met traliewerk, geflankeerd door twee blauwbeschilderde pilasters met daarboven korfboog met rollaag in blauwbeschilderde baksteen bekroond door blauwbeschilderd kruisje. In boogveld, arduinen gedenksteen met opschrift "PETRUS INGELBERT 1853".
Bepleisterd en witbeschilderd interieur met beeld van de O.-L.-Vrouw van Lourdes.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, primitief plan (1835); mutatieschetsen 207 (1886/schets 95, 1963/schets 24); legger 212 (artikelnrs. 67, 104, 233, 551).
CALLENS I., DECALUWÉ C., HAEYAERT P., Rollegem, in Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, deel 8, Tielt, 1997, p. 54-55.
ROOSE-MEIER B., VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie West-Vlaanderen, Kanton Kortrijk II, Brussel, 1979, p. 45.

Bron: WVL5

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie & Metdepenninghen, Catheline