Neoclassisicistisch winkelhuis

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl, voor eigen rekening gebouwd door de architect Edmond Leclef, naar een ontwerp uit 1875. Gaaf voorbeeld van een rijwoning met winkelfunctie uit deze periode, bewaard met inbegrip van het houten schrijnwerk van pui en vensters, en de typische gietijzeren vensterleuningen.

Het winkelhuis behoort tot de vroegste zelfstandige realisaties van Edmond Leclef, die de succesvolle praktijk van zijn in 1878 overleden vader Heliodore Leclef zou voortzetten. Met statige herenhuizen voor de hogere burgerij, drukten vader en zoon Leclef tijdens de jaren 1870 hun stempel op de Leien. Vermoedelijk actief tot zijn overlijden in 1902, evolueerde de architectuur van Edmond Leclef van een door de Lodewijk XVI-stijl geïmpregneerd neoclassicisme, in de jaren 1880 naar een kleurrijk eclecticisme met invloeden van de neo-Vlaamserenaissance-stijl.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met horizontaliserende gevelopbouw door de doorlopende lekdrempels, waterlijsten, kordons en kroonlijst. Rechthoekige vensters in smalle geriemde omlijstingen met gietijzeren leuningen. Middenvenster van de tweede bouwlaag gemarkeerd door een entablement. Bewaarde houten winkelpui met twee zijdeuren onder geprofileerde kroonlijst op gekoppelde consoles, centraal verhoogd met een gebogen fronton.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo